Beter schrijven? Voorkom deze 6 slechte schrijfgewoonten!
Schrijf jij regelmatig persberichten of benader je vaak journalisten met een pitch? Check dan eens of je zelf een van onderstaande slechte schrijfgewoonten bezit die we regelmatig terug zien komen in persberichten. Herken je een slechte gewoonte? Dat is helemaal niet erg, iedereen heeft blinde vlekken.
Hier volgen enkele situaties of gewoonten die pr- en communicatiespecialisten ervan weerhouden om hun boodschap effectief over te brengen. Ook vind je hier adviezen over hoe het dan wel moet.
1. Ongeorganiseerd zijn
Organiseren is een kunst want chaos leidt regelmatig tot meer chaos. Voel je je regelmatig overweldigd door alles wat er moet gebeuren rondom een persbericht? Dan kan het organiseren van je dagelijkse workflows veel voordelen opleveren. Hoe pak je dat aan?
- Maak een plan. Plan belangrijke data en evenementen vooruit in de agenda’s van betrokkenen en vul je eigen contentkalender.
- Maak een checklist van alle zaken die rondom het persbericht spelen. Een dagelijkse to-dolijst kan bijvoorbeeld helpen om prioriteiten te stellen en zorgt ervoor dat je niets vergeet. Voor pr-professionals is het gebruik van een checklist voor je persberichten een handige manier om ervoor te zorgen dat je geen belangrijke elementen mist. Weet je niet zeker waar je moet beginnen? Lees dan eens dit artikel: Een persbericht schrijven en versturen: van A tot Z.
- Gebruik een handig voorbeeld voor het opstellen van je persbericht. Check bijvoorbeeld deze infographic: Anatomie van een (bijna) perfect persbericht.
- Een korte schets voordat je gaat schrijven helpt je om je gedachten te ordenen en legt de basis voor een uitgebreider stuk.
- Vind de perfecte app of tool om je persbericht te versturen naar de juiste journalisten en mediacontacten. Lees ook: Zelf een perslijst maken of een perslijst kopen? Naast deze hulpmiddelen zijn er nog vele andere sites en apps die je helpen bij elke fase van je schrijfproces.
2. Te veel jargon gebruiken
Duidelijk en beknopt schrijven en jargon vermijden, is om twee belangrijke redenen essentieel voor pr-specialisten.
Ten eerste worden journalisten overspoeld met persberichten. Sommigen krijgen er wel 100 of meer per week. Hoe makkelijker jouw bericht te lezen is en hoe sneller je tot de kern komt, hoe groter de kans dat journalisten er aandacht aan besteden.
Ten tweede, als je bericht reclametaal bevat of leest als een brochure, negeren journalisten het waarschijnlijk niet alleen, maar blokkeren ze je e-mails waarschijnlijk helemaal.
Bovendien is jargon niet voor iedereen duidelijk, of het nu de lezer is of een zoekmachine. Daarom heeft het gebruik van meer natuurlijke taal ook SEO-voordelen. Schrijf dus zowel voor je lezer als voor de zoekmachines en vergroot op die manier de kans dat jouw inhoud in de zoekresultaten naar voren komt. Hoe pak je dit aan?
- Ken de best practices. Lees ook: Tips voor schrijven en versturen van een persbericht.
- Gebruik tools zoals LanguageTool om een idee te krijgen van waar je je schrijven moet vereenvoudigen. En lees je tekst hardop. Dit is een geweldige manier om fouten, verwarrende zinnen, te lange zinnen en andere imperfecties op te sporen. Als het hardop niet natuurlijk klinkt, leest het ook niet helder.
3. Te veel passieve taal gebruiken
Veel mensen schrijven in passieve taal. Voorbeelden van passief taalgebruik zijn:
- ‘De premier is door de stad gereden’. Beter is: ‘de premier reed door de stad’.
- ‘Je zou in de verleiding kunnen komen…’ Beter is: ‘je komt misschien in de verleiding’.
- Veel gebruik van hulpwerkwoorden zoals ‘kunnen, zouden, gaan, worden’.
Iedere lezer – en zeker een journalist – leest een tekst in actieve taal beter en begrijpt de inhoud sneller. Kom dus niet in de verleiding om passieve taal toe te voegen omdat het ambtelijk klinkt, of deftiger. Probeer de passieve taal te herkennen en gebruik deze slechts spaarzaam.
4. SEO vergeten
Je schrijft misschien geweldig, maar als je de SEO-basics overslaat, mis je een kans om meer lezers te trekken. Als zoekmachines geen duidelijk idee hebben van waar je verhaal over gaat, waarom je het vertelt en wie je doelgroep is, is de kans klein dat je nieuws in de zoekresultaten naar boven komt. Hoe pak je dit aan?
- Begin bij het begin. Ben je niet bekend met SEO-eisen voor teksten, lees dan dit artikel van onze partner Cision: SEO voor bloggers: alles over meta tags.
- Schrijf een geoptimaliseerde kop. Je kop is het eerste (en soms enige) wat een lezer ziet. Volg de volgende keer dat je een persbericht schrijft deze tips voor het schrijven van een kop.
- Begrijp de best practices van opmaak. De structuur van je persbericht speelt een rol bij het vasthouden van de aandacht van de lezer. Lees ook: Tips: Structureren van je content om lezers te boeien.
- Houd voice search in gedachten. Contentmakers kunnen het belang van voice search in SEO en organische zoekopdrachten niet langer negeren.
- Zorg voor back-up. Het is soms lastig om alle veranderingen in SEO en Google-algoritmen bij te houden. Tools als Yoast helpen SEO-problemen op je pagina’s te signaleren en geven suggesties om ze te optimaliseren voor SEO.
- Het is ook handig om je te abonneren op een SEO-nieuwsbrief zoals Search Engine Roundtable, zodat je op de hoogte blijft van het laatste nieuws uit de branche en de best practices.
5. Slordig redigeren
We hebben allemaal te weinig tijd, te weinig personeel, of allebei. En misschien heb je jouw nieuwsbericht al zo vaak herlezen dat je ervan overtuigd bent dat je alle fouten eruit hebt gehaald.
Maar voldoende tijd nemen om je pitch of persbericht grondig na te lezen is essentieel. Typefouten van welke aard dan ook, schaden je geloofwaardigheid. Hoe pak je dit aan?
- Leer zelf te redigeren. Lees deze tips voor het bewerken van je eigen werk, zodat je meer vertrouwen hebt in je eindontwerp.
- Lees je persbericht hardop voor, deze oefening maakt het verschil. Het helpt je om onhandige bewoordingen, doorlopende zinnen, herhalingen en meer op te sporen.
- Gebruik het vierogenprincipe en publiceer niets dat niet ook door iemand anders is gelezen.
6. Te weinig achtergrondinformatie hebben
Om je persbericht te verbeteren en aan te vullen, helpt het als je goed op de hoogte bent van actualiteiten in jouw branche en onderwerpen waar jouw mediacontacten over publiceren.
Maak er een gewoonte van om uit te zoeken waar journalisten in jouw branche over schrijven en stel jezelf vragen om te bepalen naar welk soort inhoud zij op zoek zijn. Welke verhalen behandelen ze? Welke toon gebruiken ze? Gebruiken ze altijd multimedia?
Kijk ook hoe schrijvers in andere branches inhoud creëren om hun lezers te bereiken. Misschien vind je er een unieke invalshoek voor een verhaal. Hoe pak je dit aan?
- Schrijf je in voor alle nieuwsbrieven. Meld je aan voor nieuwsbrieven uit de sector om een idee te krijgen van wat verslaggevers behandelen en welke verhalen trending zijn.
- Maak een lijst en check dagelijks de beste sites die voor jou relevant zijn. Of je nu werkt in de technologie, de voedingsindustrie of de financiële sector, hou de meest relevante sites in de gaten.
- Abonneer je op nicheblogs. Kleinere publicaties die zich richten op een meer specifiek onderwerp zijn geweldige plaatsen om unieke content met een persoonlijk tintje te vinden. De lezers zijn gepassioneerd en de schrijvers ook. Ontdek actuele onderwerpen en voeg relevante bloggers toe aan jouw lijst van mediacontacten.
- Luister naar podcasts. Podcasts toevoegen om te weten wat er speelt, helpt je ook om beter te worden in natuurlijk taalgebruik. En dit komt jouw teksten weer ten goede.
Hulp nodig bij persberichten schrijven of je pr-strategie?
Als het schrijven van persberichten nieuw is voor je, kun je overwegen dit aan ons uit te besteden. Wij helpen je de juiste toon te vinden en de resultaten van je campagne bij te houden en te meten.
Meer weten?
Wil je persoonlijk advies over de mogelijkheden voor het versturen van persberichten, een demo ontvangen of direct een abonnement afsluiten? Neem contact op met ANP Pers Support. Bel 070 41 41 222 of mail naar info@perssupport.nl.