Hoe voeg je influencers toe aan je PR-strategie?

Influencermarketing is een vorm van marketing en public relations (PR) waarbij je werkt met individuen die een grote aanhang hebben (vaak op social media) en de aankoopbeslissingen van hun volgers met hun mening of visie beïnvloeden.

Influencers zijn vaak opinieleiders of experts in hun vakgebied, en ze helpen een merk, product of dienst onder een breder publiek te promoten via social media en andere kanalen.

Influencermarketing en PR kunnen effectief zijn omdat het bedrijven in staat stelt de geloofwaardigheid en het bereik van influencers te benutten om hun merk te promoten. Ook helpt het hen relaties en vertrouwen met klanten op te bouwen. Dit kan uiteindelijk leiden tot inkomsten voor jouw organisatie.

Hoe vind je influencers en hoe werk je samen?

Door influencers aan je PR-strategie toe te voegen, vergroot je dus je zichtbaarheid en geloofwaardigheid. Maar hoe ga je om met het vinden van en werken met influencers? Hier zijn enkele tips om je te helpen influencers toe te voegen aan je PR-strategie.

1. Identificeer je doelgroep en de influencers die aansluiten bij jouw merk

Voordat je influencers benadert, is het belangrijk om te weten wie je doelgroep is en wat voor soort influencers zij volgen. Onderzoek en maak een lijst van influencers die aansluiten bij jouw merkwaarden en doelgroep.

Dit helpt ervoor te zorgen dat de influencers waarmee je werkt, relevant zijn voor je bedrijf en je merk effectief promoten.

2. Ga in gesprek met influencers op social media

Zodra je de influencers hebt geïdentificeerd waar je mee wilt werken, begin je met hen in contact te komen op social media. Like en reageer bijvoorbeeld op hun posts en deel hun content op je eigen socialmediakanalen. Dit helpt om een relatie met hen op te bouwen en hun aandacht te trekken.

3. Bied waarde aan influencers

Als je contact opneemt met influencers, richt je dan op wat je hen kunt bieden, in plaats van hen alleen om een promotie te vragen.

Je kunt ze bijvoorbeeld exclusieve toegang bieden tot jouw producten of diensten, of ze voorzien van waardevolle informatie of bronnen.

Dit laat hen zien dat je hun tijd en expertise waardeert, waardoor de kans groter is dat ze met je willen werken.

4. Bepaal een budget

Het kan zijn dat een influencer niet geïnteresseerd is in bepaalde producten of diensten. In dat geval is het om verschillende redenen van belang dat je tijdens het opzetten van een influencer PR-strategie een budget in overweging neemt.

  • Ten eerste houdt het werken met influencers vaak een vorm van compensatie in, of dit nu in de vorm van betaling, gratis producten, diensten of wat anders is. Ze doen het vaker niet dan wel voor niets. Als je een budget hebt, kun je bepalen hoeveel je je kunt veroorloven om aan influencers uit te geven en welke soorten vergoedingen je kunt bieden. 
  • Ten tweede helpt een budget je te prioriteren met welke influencers je wilt werken en ervoor te zorgen dat je de meeste waarde voor je investering krijgt. 
  • Ten slotte helpt een budget je de resultaten van je influencercampagne bij te houden en te meten om de effectiviteit ervan te bepalen en de nodige aanpassingen door te voeren.

5. Wees transparant en authentiek

Bij het werken met influencers is het belangrijk om transparant en authentiek te zijn. Wees openhartig over wat je van de relatie verlangt en wat je in ruil daarvoor aanbiedt.

Probeer geen details te verbergen of de influencer op enigerlei wijze te misleiden, aangezien dit je reputatie en de relatie kan schaden.

6. Werken en communiceren met het management van de influencer

Werken en communiceren met het management van de influencer is een belangrijk onderdeel van het opzetten van een PR-strategie. Influencers hebben vaak teams of bureaus die hun partnerschappen en promoties beheren. Door met deze personen samen te werken, kun je ervoor zorgen dat je campagne succesvol wordt.

Als je met het management van een influencer werkt, is het belangrijk om professioneel, transparant en duidelijk te zijn over je doelen en verwachtingen. Dit helpt om vertrouwen op te bouwen en vergemakkelijkt een soepele werkrelatie.

Regelmatig communiceren met het management van de influencer is ook cruciaal om ervoor te zorgen dat beide partijen op dezelfde golflengte zitten en dat de campagne verloopt zoals gepland.

7. Stel een contract op

Als je eenmaal hebt afgesproken om met een influencer te werken, is het belangrijk om een contract op te stellen. Hierin beschrijf je de details van de relatie en samenwerking.

Dit contract bevat de voorwaarden van de overeenkomst, de specifieke acties die de influencer onderneemt om je merk te promoten en eventuele vergoedingen of incentives die ze daarvoor ontvangen.

Het hebben van een contract zorgt ervoor dat beide partijen duidelijk zijn over hun verplichtingen en voorkomt misverstanden.

8. Meet de resultaten van je influencer-campagne

Om de effectiviteit van je influencercampagne te bepalen, is het belangrijk om de resultaten bij te houden en te meten. Denk aan statistieken zoals het aantal klikken op de link van de influencer, het aantal nieuwe volgers of klanten dat je krijgt. Ook kun je de algehele betrokkenheid bij je merk op social media monitoren.

Door deze statistieken bij te houden, kun je bepalen welke influencers het effectiefst zijn en jouw strategie daarop aanpassen.

Conclusie

Het toevoegen van influencers aan je PR-strategie kan een waardevolle manier zijn om je merk te promoten en meer verkopen te genereren. Door de juiste influencers te identificeren, met hen in contact te komen op social media, waarde te bieden en transparant en authentiek te zijn, kun je relaties opbouwen en influencers effectief opnemen in je PR-strategie.

Hulp nodig bij influencermarketing en je PR-strategie?

Als deze strategie nieuw voor je is, of als je niet de tijd of middelen hebt om het zelf te beheren, kun je overwegen een groot deel uit te besteden aan ons platform. Het platform helpt je om de juiste influencers en journalisten voor je bedrijf te identificeren, een outreach-strategie te ontwikkelen, je relaties met influencers en journalisten te beheren en de resultaten van je campagne bij te houden en te meten.

Meer weten?

Wil je persoonlijk advies over de mogelijkheden om ANP Pers Support in te schakelen voor jouw organisatie? Neem contact op met ANP Pers Support. Bel 070 41 41 222 of mail naar info@perssupport.nl.

© ANP Pers Support 2023