Tips om de resultaten van free publicity te meten

Gratis publiciteit is een goedkope manier voor bedrijven om hun naamsbekendheid te vergroten en nieuwe klanten aan te trekken. Het meten van de resultaten van een gratis publiciteitscampagne kan echter een uitdaging zijn. 

Bij betaalde reclame, geven statistieken zoals click-through rates en conversies duidelijk inzicht in het succes van een campagne. Maar bij free publicity is de impact vaak moeilijker te meten.

Ondanks deze uitdagingen zijn er verschillende manieren waarop bedrijven de resultaten van hun free publicity inspanningen kunnen meten. Eén benadering is het bijhouden van mediadekking (ook wel bekend als de media coverage). Dit is inclusief het aantal artikelen of vermeldingen in de pers, het bereik van die publicaties en het sentiment van de berichtgeving. 

Een andere methode is het monitoren van de betrokkenheid op social media. Hierbij kijk je dan naar metingen van ‘vind ik leuk’, ‘delen’ en ‘commentaar’ om de mate van interesse en betrokkenheid te meten die de campagne heeft gegenereerd. Uiteindelijk is de sleutel tot het meten van de resultaten van gratis publiciteit het vaststellen van duidelijke doelen voor de campagne. 

Wat is free publicity precies?

Gratis publiciteit verwijst naar het verkrijgen van media-aandacht zonder ervoor te betalen. Gratis publiciteit kan vele vormen aannemen, waaronder:

  • Media-aandacht in kranten, tijdschriften of online publicaties.
  • Interviews of reportages op radio of televisie.
  • Vermeldingen op social media.
  • Mond-tot-oor aanbevelingen van tevreden klanten.

Lees ook: 13 manieren om free publicity te krijgen

Waarom is het belangrijk gratis publiciteit te meten?

Het meten van de resultaten van free publicity is om verschillende redenen belangrijk. 

1. Helpt identificeren wat werkt en wat niet werkt

Het meten van de resultaten van free publicity campagnes helpt je te bepalen welke strategieën effectief zijn en welke niet. Dit helpt je jouw aanpak te verfijnen en je inspanningen te richten op de tactieken die het meest waarschijnlijk resultaat opleveren.

2. Helpt de waarde van inspanningen te kwantificeren

Het meten van de resultaten van free publicity campagnes helpt je een waarde toe te kennen aan je inspanningen. Dit is nuttig voor het rapporteren aan management of andere stakeholder of bij het nemen van beslissingen over de toekenning van middelen.

3. Helpt de voortgang te zien 

Het voortdurend meten van de resultaten van free publicity campagnes helpt je voortgang te zien. Ook is het zo eenvoudiger om trends te identificeren en waar nodig je strategie aan te passen. 

Hoe meet je free publicity inspanningen?

Hoewel gratis publiciteit een krachtig middel is om naamsbekendheid op te bouwen, kan het een uitdaging zijn om de impact ervan te meten. Er zijn echter verschillende manieren om de resultaten van free publicity inspanningen te meten.

  • Websiteverkeer: controleer je Google Analytics statistieken om te zien of er een toename in verkeer is na een vermelding in de media of socialmediapost.
  • Sales: houd je verkoopcijfers bij om te zien of er een piek is in aankopen of aanvragen na een gratis publiciteitsmogelijkheid.
  • Betrokkenheid op social media: kijk naar je social media analytics om te zien of er een toename is in likes, shares, of opmerkingen na een mention of share op social media.
  • Merkbekendheid: zet enquêtes uit om na te gaan of je doelgroep zich bewuster is van je merk of product na een gratis publiciteitsmogelijkheid.

Door deze onderdelen te analyseren, krijg je een beter idee van de impact van de gratis publiciteit en kun je je strategie eventueel aanpassen.

Hulpmiddelen voor het meten van gratis publiciteit

Naast de trackingcodes en conversiedoelen die je in Google Analytics instelt, zijn er ook de statistieken in het dashboard van socialmediaplatformen zoals van Facebook, Twitter en Linkedin. Met deze tools kun je zien hoeveel mensen betrokken zijn bij de inhoud, welk type inhoud aanslaat bij jouw publiek en welke socialmediakanalen het meeste verkeer naar jouw website leiden.

Ook tools voor merkmonitoring zoals Google Alerts, Mention en BuzzSumo kun je helpen bij het volgen van vermeldingen van je merk of bedrijf op het web. Door deze vermeldingen te monitoren, krijg je een beter idee van hoeveel buzz je publiciteitsinspanningen genereren. Of welke potentiële kansen er zijn voor verdere promotie of het identificeren van kansen op meer betrokkenheid.

Wil je echt diepergaande media-analyses, dan zijn de media-analyses van ANP Pers Support heel geschikt. Hiermee krijg je het meest actuele inzicht in de ontwikkeling van je merk- of organisatiereputatie. Ook ontdek je hiermee sneller de impact van eenmalige of periodiek terugkerende pr-campagnes. En deel je eenvoudig interne rapportages die de impact en het effect van jouw PR inzichtelijk maken.

Daarnaast is het mogelijk de mediawaarde aan te tonen, de advertentiewaarde van een persbericht die aangeeft hoeveel het artikel had gekost als je het als advertentie had ingekocht. En als je wilt, beperkt de media-analyse zich niet alleen tot het online domein, maar laat het ANP de mediawaarde over alle kanalen berekenen: print, radio en televisie (rtv), online en social media.

Conclusie

Het meten van de resultaten van free publicity kan een uitdaging zijn, maar het is essentieel om inzicht te krijgen in de effectiviteit van je pr-campagnes. Door gebruik te maken van verschillende statistieken en methoden kun je de impact van je inspanningen bepalen en weloverwogen beslissingen nemen over toekomstige strategieën.

Het is belangrijk om te onthouden dat het meten van de resultaten van gratis publiciteit geen exacte wetenschap is, en er is geen standaardaanpak. Het is cruciaal om te experimenteren met verschillende methoden en statistieken om te vinden wat het beste werkt voor jouw bedrijf.

Meer weten over een succesvolle pr-strategie?

Wil je persoonlijk advies over de mogelijkheden om ANP Pers Support in te schakelen voor jouw organisatie? Neem contact op met ANP Pers Support. Bel 070 41 41 222 of mail naar info@perssupport.nl.

© ANP Pers Support 2023