Workshops & events

Nieuwe vaardigheden opdoen of bestaande skills verbeteren? Bij ANP Pers Support delen wij graag onze kennis en ervaring. Volg een masterclass, een webinar, neem deel aan een van onze events of een volg een workshop:

Lees hieronder wat je leert in deze workshops of bekijk de workshopkalender:

1. Workshop: Korte teksten en koppen maken

Kies uit 13 of 15 juni 2023 van 13:30 tot 16:30 uur in WTC Den Haag.
Of digitaal op 21 juni 2023 van 10:00 tot 12:00 uur.

Worstel jij met het schrijven van korte, bondige en treffende teksten? Merk je ook dat mensen nauwelijks meer lezen? Dat journalisten je persberichten niet oppikken? En dat je doelgroep niet op je socialmediaposts reageert? Dat kan anders.

Schrijven voor lezers met weinig tijd

Tijdens deze workshop leer je hoe journalisten en je eindlezers tegenwoordig vluchtig teksten zoals persberichten en socialmediaposts lezen. En je leert waar je op moet letten om nieuwswaardige en scanbare content te produceren. Een (online) tekst, blog, socialmediapost of persbericht moet idealiter namelijk bondig zijn en de kern van het verhaal moet duidelijk naar voren komen. Dit leest prettiger en zorgt er eerder voor dat de media iets met je verhaal doen.

Leer schrijven als een journalist met korte teksten

Wij leren je hoe je zelf snel teksten scant. En hoe je koppen en eerste alinea’s leest als een journalist. Zo leer je effectiever online content schrijven waar mensen wat aan hebben en snel kunnen scannen.

Leer actief schrijven in spreektaal. Je ontdekt zo wat een prettige opbouw is voor teksten. En we gaan aan de slag met korte zinnen. Zo maak je jouw teksten voortaan nog leesbaarder.

Koppen maken: geen clickbait

Schrijven is vaak ook een kwestie van schrappen – maar waar dan? Ontdek hoe je pakkende koppen maakt voor jouw content, die uitnodigen om verder te lezen, maar geen clickbait zijn. Want journalisten zitten niet te wachten op clickbaits.

Rondleiding

Daarnaast krijg je een kijkje achter de schermen van het nieuws door de rondleiding op de ANP-redactie. En de workshops zijn een uitgelezen moment om te kunnen sparren met vakgenoten. 

Wat leer je?

Aan het einde van deze workshop…

 • weet je hoe mensen het nieuws lezen; 
 • weet wat het nut is van spreektaal;
 • kun je een tekst opbouwen;
 • snap je hoe je een tekst moet inkorten
 • kun je pakkende titels produceren;
 • krijg je een certificaat van deelname.

Investering

Deelname aan de workshop op het ANP-kantoor bedraagt € 485,- ex. btw per deelnemer. Deelname aan de online workshop bedraagt € 194,- ex. btw per deelnemer.

Neem deel met je team en krijg tot 43% korting

Volg je graag een fysieke workshop bij ons op kantoor met je gehele team? Dit kan voor een vast bedrag van €2.749,- ex. BTW, tot een groepsgrootte van maximaal tien personen.

Zo profiteer je met tien collega’s van maar liefst € 210,- korting per deelnemer.

Is jouw team groter dan tien personen? Neem dan contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.

2. Workshop: Opiniestukken schrijven

Kies uit 12 of 14 september 2023 van 13:30 tot 16:30 uur in WTC Den Haag.
Of digitaal op 22 september 2023 van 10:00 tot 12:00 uur.

Wil je serieus worden genomen als expert of opiniemaker? Wil je meer aandacht in de media voor jezelf of je bedrijf? Dan is het slim om te leren hoe je een opiniestuk schrijft. Zelfs als je je kennis en visie vooral op Twitter of via expertquotes deelt.

Leer van opiniemakers

Er zijn drie onderdelen essentieel bij het reageren op het nieuws en het schrijven van een opiniestuk: ervaring, expertise en een verfrissende blik. Daarnaast kan het een uitdaging zijn om dit vervolgens om te vormen tot een journalistiek aantrekkelijk opinieartikel. Tijdens deze interactieve workshop kom je erachter wat je kunt leren van opiniemakers.

Denken als een journalist

Het is bijvoorbeeld belangrijk om je lezer in acht te nemen bij het schrijven van een opiniestuk. Een belangrijke lezer, naast je eindlezer, is een journalist – welke jouw opinie mogelijk in een eigen publicatie mee zal nemen. Wij leren je waar journalisten veelal op letten en wat ze verwachten van een opiniestuk om er wat mee te kunnen.

Structuur van een opiniestuk

We behandelen onder andere de ideale opbouw van een opiniestuk. We geven schrijftips weg en behandelen praktijkvoorbeelden op basis van onze ervaring. Je krijgt zo duidelijke handvaten om na deze workshop zelf als expert effectief je opinie te kunnen bepleiten.

Wat leer je?

Aan het einde van deze workshop…

 • weet je wat opiniemakers drijft;
 • ken je het verschil tussen thema’s en vraagstukken; 
 • snap je hoe je een opiniestuk kunt schrijven; 
 • ken je de structuur van een opiniestuk;
 • krijg je een certificaat van deelname.

Daarnaast krijg je bij elke workshop een kijkje achter de schermen van het nieuws door de rondleiding op de ANP-redactie. En kun je sparren met vakgenoten. 

Workshopkalender 2023

Datum & tijdWorkshop
13 juni 2023 13:30 – 16:30 uurKorte teksten en koppen maken
15 juni 2023 13:30 – 16:30 uurKorte teksten en koppen maken
21 juni 2023 10:00 – 12:00 uur onlineKorte teksten en koppen maken
12 sep 2023 13:30 – 16:30 uurOpiniestukken schrijven
14 sep 2023 13:30 – 16:30 uurOpiniestukken schrijven
22 sep 2023 10:00 – 12:00 uur onlineOpiniestukken schrijven

Past dit niet in je agenda? Neem dan contact met ons op. Of schrijf je in voor de nieuwsbrief, meer data en onderwerpen volgen binnenkort!

Onze klanten

Op de hoogte blijven?

Wil je naast workshops en webinars op de hoogte blijven van nieuwe events en updates van ANP Pers Support? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief onderaan deze pagina.

© ANP Pers Support 2023