Trainee bij het ANP: ‘Pas nu besef ik hoeveel werk er in een nieuwsbericht zit.’

Sinds januari is het ANP vier trainees rijker. Remco, Renske, Anne en Sjoerd zijn na een maand introductie uitgewaaid over de verschillende redacties. Ze vertellen over hun ervaringen tot nu toe en het werken voor en tijdens een pandemie bij een persbureau.

Remco, 27 jaar, master journalistiek, journalist bij Dagblad van het Noorden en de Groene Amsterdammer

Toen ik de traineeship vacature van het ANP zag, zat ik middenin een IT-traineeship. Ik miste de journalistiek erg; dus deze vacature kwam precies op het juiste moment. Achteraf heb ik geen moment spijt gehad van deze switch.

Vliegende keep
Door de coronacrisis loopt het programma iets anders; ik schrijf nu bijvoorbeeld in de middag mee met de coronablokken voor radio. We worden als vliegende keep ingezet en dat vind ik misschien nog wel het leukste. Je gaat er vol voor en je helpt collega’s waar het nodig is. Door corona worden we als trainees in het diepe gegooid, maar dat bevalt me juist goed. Daardoor leren we nu het meeste.

Een nieuwe smaak
Het reilen en zeilen bij een persbureau vind ik erg interessant. Je zit bovenop het nieuws; je jaagt ernaar. Dit is een andere dynamiek en echt een nieuwe smaak ten opzichte van wat ik eerder deed. Nieuws maken vergt een heel andere blik dan achtergrondstukken schrijven, en ik vind het waardevol om ook die kant van de journalistiek te leren kennen. 

Van het boekenbal tot de eerste coronapatiënt
We krijgen de ruimte veel verschillende dingen te doen. Vanaf dag één zijn we bezig met nieuws: van de lerarenstaking en het boekenbal tot verslaggeving in Brabant van de eerste coronapatiënt. We worden als echte collega’s gezien en wat zeker gezegd mag worden: de begeleiding is top.

“Bij het ANP schrijf ik soms wel tien berichten per dag.”

– Renske
Renske

© ANP Pers Support 2023