10 goede voornemens voor schrijvers en bloggers

Ben jij ook iemand die worstelt om op gang te komen na de feestdagen? Aan het begin van een nieuw kalenderjaar een paar duidelijke doelen stellen, is dan een goede manier om van start te gaan.

Of je nu terug op kantoor bent of nog steeds thuis werkt, voor een grote uitgeverij werkt of je eigen freelancereis begint, deze voornemens voor schrijvers helpen je om je skills op te frissen.

1. Voeg meer diversiteit toe aan je bronnen

Als je in je verhalen meer en afwisselender bronnen gebruikt, stelt dit je in staat om een eerlijker en vollediger beeld te schetsen en ervoor te zorgen dat je verhaal relevant is voor je doelgroep.

Bouw relaties met experts op voordat je deze bronnen daadwerkelijk nodig hebt. Laat ze weten wat ze kunnen verwachten.

2. Probeer een nieuw medium

Door inhoud op een andere manier weer te geven, kun je het verhaal vanuit een nieuwe invalshoek bekijken, een ander publiek aanspreken of een nieuwe vaardigheid leren. Gooi het dit jaar eens over een andere boeg en maak bijvoorbeeld een podcast.

Heb je een bericht dat het best tot zijn recht komt met een of ander visueel element? Gebruik een opvallende video of maak een infographic voor je social media of blog.

Schrijf je altijd lange berichten? Leef je uit met een kortere listicle, Q&A of how-to artikel.

3. Gebruik een nieuwe tool of app

Er is een app voor alles, toch? Maak het een goed voornemen om een andere app of online tool uit te proberen om je dagelijkse werkzaamheden te vergemakkelijken.

Er zijn tools met opties om te helpen met brainstormen, voor de inzet op social media, voor het maken van multimedia, om je taken beter te organiseren en om je schrijfproces te vergemakkelijken.

Bekijk hier een lijst met interessante apps en hulpmiddelen voor journalisten en bloggers.

4. Schrijf eens iets anders

Voel je je opgebrand door het schrijven over politiek, de inflatie, de energiesector of andere stokpaardjes? Gun jezelf een pauze en schrijf eens een verhaal voor een andere rubriek of ander publiek.

Als dat geen optie is, wees dan creatief en gebruik schrijfopdrachten om te oefenen met het schrijven van korte verhalen, poëzie of zelfs een non-fictie roman. Het is een mooie manier om die creatieve schrijfspier te prikkelen en uit te dagen.

5. Vernieuw je werkplek

Het veranderen van je werkomgeving is een welkome afwisseling om jezelf en je hersens te stimuleren en uit te dagen. Werk je permanent vanuit huis? Neem je dan voor om dit jaar je bureau opnieuw in te richten, een aantal dagen per week vanuit een andere kamer te werken, of probeer buitenshuis te werken.

Als je het huis uit moet, werk dan vanuit een plaatselijk café of test een andere locatie om remote te werken. Soms kan zelfs het veranderen van de geluiden in je ruimte een positief effect hebben.

Check bijvoorbeeld eens deze enorme bibliotheek met achtergrondgeluiden om je productiviteit te verhogen en je in andere sferen te brengen.

6. Neem een socialmediapauze

Wie is er op dit moment niet opgebrand door social media? Als je dit jaar doelen stelt die draaien om je geestelijke gezondheid, maak dan een voornemen om wat tijd opzij te zetten waarin die social media geen afleiding zijn.

Of het nu gaat om bepaalde tijden van de dag, dagen van de week, of zelfs het nemen van een uitgebreide pauze van sociale media als dat mogelijk is met je werk. Het stillen van dat lawaai kan enorm gunstig zijn.

7. Laat dat ene project los

Soms moet je je realiseren dat een project gewoon niets meer voor jou is en dat het tijd is om afscheid te nemen. Maar beschouw het niet als een mislukking. Af en toe komt het verhaal gewoon niet samen en dan is het het beste om het project los te laten en je te richten op een ander project.

8. Woon een workshop bij of volg een cursus

Het is gemakkelijk om vast te zitten in je eigen manier van werken en je daar heel comfortabel in te voelen. Het bijwonen van een workshop of het volgen van een cursus of seminar is een geweldige manier om vaardigheden op een nieuw gebied te leren, te netwerken met experts uit je sector en collega-schrijvers. En om je skills als schrijver te verbeteren.

Het goede nieuws is dat er zo ongeveer een workshop of cursus is voor alles. En veel aanbieders bieden tegenwoordig ook virtuele deelname-opties aan als reizen geen optie is.

9. Upgrade je gereedschap

Een nieuwe monitor, een nieuw toetsenbord of een nieuwe muis maken een groter verschil dan je denkt.

Als je monitor je ogen belast, je stoel je rug pijn doet of je muis je hand pijn doet, kan dat je humeur en je werk negatief beïnvloeden. Om nog maar te zwijgen van je gezondheid.

Neem je voor zelf (of via een opdrachtgever of werkgever) iets aan je werkplek of gereedschap te verbeteren.

10. Verwerk de klimaatcrisis in je schrijven

Misschien schrijf je niet voor een klimaat- of milieuverslag, maar op de één of andere manier heeft de klimaatcrisis waarschijnlijk invloed op de sector waarover je schrijft. Uitgevers voeren de klimaatdekking op en de inhoud trekt meer belangstelling van adverteerders.

Je kunt je voornemen om in dit nieuwe jaar naar het grotere geheel te kijken en de klimaatcrisis en de gevolgen ervan in je content te verwerken. Uiteraard alleen indien relevant en het iets toevoegt aan de context van je verhaal.

Over de zin en onzin van goede voornemens

Wist je dat gemiddeld slechts 8% van de mensen zich aan hun goede voornemens houdt? Het komt deels doordat voornemens vaak onrealistisch zijn, we te veel tegelijk willen, of cold turkey gaan. Ook vergeten we snel dat het tijd kost om nieuwe gewoonten aan te leren en eigen te maken. Waarom zou je jezelf dan toch iets voornemen?

  • Een doel stellen helpt om focus aan te brengen op wat belangrijk is.
  • Een doel met een deadline helpt als stok achter de deur en voorkomt dat je uitstelgedrag vertoont.
  • (Haalbare) doelen stellen helpen je om de reis in beter behapbare stukken op te breken.
  • Het helpt om (tussen)doelen te behalen om je gemotiveerd te houden te veranderen.

Hulp nodig bij persberichten schrijven of je pr-strategie?

Als het schrijven van persberichten nieuw is voor je, kun je overwegen het aan ons uit te besteden. Wij helpen je de juiste toon te vinden en de resultaten van je campagne bij te houden en te meten.

Of ben je een vakexpert binnen jouw organisatie en wil je jouw stem meer laten horen via kanalen die ertoe doen? Wij helpen deskundigen een podium te geven in de media met onze Expert Support.

Meer weten?

Wil je persoonlijk advies over de mogelijkheden voor het versturen van persberichten, een demo ontvangen of direct een abonnement afsluiten? Neem contact op met ANP Pers Support. Bel 070 41 41 222 of mail naar info@perssupport.nl.

© ANP Pers Support 2023