4 dingen die je als pr-professional moet weten over de werkwijze van journalisten

Elke relatie opbouwen en onderhouden vergt werk en dat is niet anders bij de werkrelatie tussen een journalist en pr-professional. Om die relatie te versterken, is het van belang om een aantal wensen en behoeften van journalisten in gedachten te houden. 

Journalisten worden steeds vaker geconfronteerd met de uitdaging van onderbezette en overwerkte redacties, het bestrijden van nepnieuws en dalende advertentie- en oplage-inkomsten. Als pr-team kun je stappen ondernemen om het werk van journalisten te vergemakkelijken en daarmee de kans op publicaties te vergroten. 

Want blokkeert een journalist iemands telefoonnummer? En wat is er echt nodig om een persbericht op te laten vallen? In dit artikel delen we de belangrijkste tips met je over de werkwijze van journalisten wereldwijd op basis van onderzoek van onze partner Cision.

1. Journalisten hebben het drukker dan ooit

Journalisten schrijven gemiddeld 5 artikelen per week en sommigen leveren zelfs 10 of meer verhalen per week. Het is dus geen verrassing dat journalisten weinig tijd hebben om elk persbericht of pitch grondig te bekijken. Laat staan op alles te reageren. En dat terwijl journalisten wereldwijd soms meer dan 100 pitches voor een persbericht, per week ontvangen. 

Wat de werkdruk voor journalisten nog groter maakt, is dat de meeste pitches die ze krijgen niet eens relevant zijn voor het publiek waar ze voor schrijven. Het goed begrijpen van de doelgroep van de journalist is dan ook de beste manier voor een pr-professional om het werk van de journalist makkelijker te maken. 

2. Journalisten waarderen nog steeds persberichten

Heel veel zelfs. Persberichten zijn nog steeds de nummer één bron waar journalisten op vertrouwen voor het genereren van verhalen of verhaalideeën.

Maar niet alle persberichten zijn van hetzelfde niveau. Journalisten geven aan dat koppen vaak te veel woorden bevatten die in wezen elk effect verliezen. Dit zijn woorden als ‘toonaangevend’, ‘uniek’, ‘baanbrekend’ en ‘innovatief’.

Naast een opvallende kop zijn journalisten ook op zoek naar multimedia bij die persberichten. Het opnemen van multimedia bij persberichten en pitches maakt het werk van de journalist dus ook makkelijker. 

3. Journalisten gebruiken social media voor hun werk – maar willen daar niet per se gepitcht worden

Goed om te weten is dat het ontvangen van pitches via social media onderaan de prioriteitenlijst van journalisten staat. Slechts een deel van de journalisten zegt dat het prima is als pr-professionals via social media contact met hen opnemen. Maar een groter deel geeft er niet de voorkeur aan en een klein deel zegt zelfs een pr-professional te blokkeren als die via social media een toenaderingspoging doet. 

Zoals een journalist aangeeft: “Ik hou er niet van… Ik krijg eerlijk gezegd liever een e-mail. Ik denk dat het alleen prima is als je al een band hebt opgebouwd met de journalist, zonder iemand onder druk te zetten, en de journalist moet er voor openstaan dat je hem volgt en communiceert via dat socialmediaplatform.”

Een op de vijf journalisten zegt social media vooral waardevol te vinden voor het publiceren en promoten van hun content. 

4. Journalisten willen dat pr-professionals hun huiswerk doen voordat ze pitchen

Wat wil een journalist van pr-professionals? Dat ze hun het werk makkelijker maken. De top drie antwoorden van journalisten op de vraag hoe pr-professionals hun werk makkelijker kunnen maken?

  1. Begrijp mijn publiek en wat zij relevant vinden.
  2. Voorzie mij van gegevens en deskundige bronnen wanneer ik die nodig heb.
  3. En stop met mij te spammen met irrelevante pitches.

Kortom, journalisten hebben pr-professionals nodig die empathie en begrip tonen wanneer ze met hen samenwerken. Dat omvat alles; van het respecteren van hun deadlines en het snel reageren op hun vragen, tot het verstrekken van de middelen, informatie en andere bronnen die ze nodig hebben om hun werk te doen. 

Journalisten geven aan dat met een beter begrip van de uitdagingen waarmee zij worden geconfronteerd, pr-professionals hen beter van dienst kunnen zijn. En sterke professionele partnerschappen kunnen opbouwen die hen keer op keer van dienst zijn.

Een journalist zei hierover het volgende: “Neem de tijd om research te doen naar de journalist. Elke dag krijg ik tientallen pr-pitches… Als ik die ene zeldzame pitch krijg die me laat zien dat de pr-professional mijn werk echt heeft bekeken en begrepen, dan hebben ze mijn aandacht.”

Meer weten over een succesvolle pr-strategie?

Wil je persoonlijk advies over de mogelijkheden om ANP Pers Support in te schakelen voor jouw organisatie? Neem contact op met ANP Pers Support. Bel 070 41 41 222 of mail naar info@perssupport.nl.

© ANP Pers Support 2023