Hoe mediamonitoring pr-professionals helpt bij een crisis

De meest strategische en meest effectief werkende pr-professionals, communicatieadviseurs, brandmanagers en publiciteitsmanagers weten dat een proactieve benadering van mediamonitoring de sleutel is om een potentiële crisis voor te blijven.

Het is altijd het beste om op de hoogte te blijven en preventief te handelen. Om zo te voorkomen dat je je in de publieke sfeer moet verdedigen of dat een situatie uit de hand loopt.

Public relations crises kunnen reputaties te gronde richten en grote financiële gevolgen hebben. En dat wil niemand.

Veel van de steeds complexere uitdagingen waarmee communicatieprofessionals worden geconfronteerd, vinden hun oorsprong in snelle en systematische verschuivingen in de media. Een versnelde nieuwscyclus, de constante beweging in socialmediakanalen en soms het verlies van bronnen met expertise.

Hoewel elke organisatie een solide crisisplan moet hebben waarin staat wie waarvoor verantwoordelijk is, zijn er ook andere manieren waarop je je kunt voorbereiden op een crisis om te voorkomen dat een issue uit de hand loopt.

Kunstmatige en menselijke intelligentie stellen bedrijven en merken beter in staat een potentiële crisis voor te blijven en af te wenden. Door realtime monitoring van gezaghebbende nieuwsbronnen en socialmediakanalen, word je als PR-professional minder snel verrast.

Wat is mediamonitoring?

In de context van public relations is mediamonitoring het verzamelen en analyseren van nieuwsberichtgeving en content van publieke en socialmediakanalen. Door multimedia-inhoud te scannen op trefwoorden en zinsdelen en door dichtheid, context en andere facetten toe te voegen, brengen mediamonitoringtools conversaties aan het licht als deze een trend vormen.

Ook stelt mediamonitoring je in staat het sentiment onder consumenten te identificeren (positief, neutraal, negatief) en verhalen en actueel nieuws realtime te volgen.

De beste oplossingen omvatten toegang tot relevant nieuws en redactionele inhoud die online, in gedrukte vorm, via uitzendingen en podcasts en zelfs van bronnen achter betaalmuren is gepubliceerd. Ze leveren basisgegevens op waaruit een potentiële crisis zich openbaart. In de wereld van pr is vroege detectie alles.

Voordelen van mediamonitoring

Vaak is er bij een pr-crisis een tekort aan twee kritische elementen: tijd en informatie.

  1. Het voorkomt verrassingen

Als het gaat om een potentiële merkkwestie, moeten communicatieteams als eerste op de hoogte zijn. Strategische communicatieteams weten dat het beter is om de mogelijkheid te hebben een negatieve situatie aan de oppervlakte te brengen. Zo voorkom je dat je in het duister tast en verrast wordt.

  1. Wendbaarder en proactiever inspelen op gebeurtenissen

Met vroegtijdige opsporing kun je als communicatieteam proactiever en wendbaarder zijn. Je bent beter in staat om een snelle, maar doordachte reactie te formuleren en een pr-crisis in wording te voorkomen.

  1. Weten waar en hoe je moet reageren

Niet alleen waarschuwt mediamonitoring voor potentiële problemen voordat ze een kritiek stadium bereiken. Als je weet waar specifieke conversaties aanslaan, ben je beter in staat te weten waar en hoe je moet reageren.

  1. Weten welke tone of voice en insteek te gebruiken

Mediamonitoring biedt ook inzicht in de woorden en zinnen die ertoe doen, en in de opvattingen over snelheid en publiek. Informatie is niet alleen macht – het kan het verschil zijn tussen een kleine kwestie en een volledige crisis.

  1. Weten wanneer een crisis voorbij is

Als onderdeel van een strategisch communicatieplan maakt mediamonitoring het mogelijk bedreigingen voor de reputatie te beperken, duidelijke rapporten te genereren voor de belangrijkste belanghebbenden en inzichtelijk te maken wanneer een crisis over is.

  1. Nieuwe mogelijkheden inzichtelijk maken

Diepgaande media-analyse kan ook nieuwe mogelijkheden aan het licht brengen, op het gebied van publieksontwikkeling, toekomstige partnerschappen, afstemming van berichtgeving en investeringen in social media. Met toegang tot realtime en historische gegevens zien pr-teams de impact van hun werk en begrijpen ze de invloed van de media outlets beter die ze in hun eigen campagnes bereiken.

Kortom

Monitoring tijdens een pr-crisis is cruciaal – daar bestaat geen twijfel over, zeker niet in het huidige complexe medialandschap. Maar mediamonitoring heeft waarde voor, tijdens en na een crisis.

Een proactief programma voor mediamonitoring komt je hele bedrijf ten goede doordat het bruikbare inzichten oplevert die je de macht geven om je verhaal te beïnvloeden en te versterken – en meer controle te krijgen.

Meer weten over mediamonitoring?

Wil je persoonlijk advies over de mogelijkheden om ANP Pers Support in te schakelen voor jouw organisatie? Neem contact op met ANP Pers Support. Bel 070 41 41 222 of mail naar info@perssupport.nl.

© ANP Pers Support 2023