In Zandvoort bleef het stil dus fotograaf Remko de Waal blikt terug op eerdere GP’s

2020 zou een prachtig sportjaar worden. De Olympische Spelen, het EK voetbal en natuurlijk de Dutch Grand Prix in Zandvoort. Corona gooide roet in het eten, maar gelukkig kunnen we terugblikken op eerdere races. ANP-fotograaf Remko de Waal neemt je mee in de snelle wereld van de Formule 1.

De eerste keer
“Mijn eerste Grand Prix, de GP in Duitsland op de Hockenheimring, fotografeerde ik samen met autosportfotograaf en goede collega Frits van Eldik. De eerste keer fotograferen tijdens de Formule 1 voelde gek genoeg als mijn eerste keer fotograferen op het Binnenhof: waar rennen de fotografen naar toe? Wat weten zij wat ik nog niet weet? Na wat snelle lessen van Frits werd het me al snel duidelijk op welke momenten je waar moet staan.”

”De eerste keer fotograferen tijdens de Formule 1 voelde gek genoeg als mijn eerste keer fotograferen op het Binnenhof.”

Remko de Waal

Tussen de beste van de wereld
“Het bijzondere aan Formule 1 is dat een accreditatie krijgen om te fotograferen vrij lastig is, maar eenmaal binnen ben je nagenoeg vrij om te maken wat je wilt. De creativiteit, het vastleggen van emotie en het maken van echte nieuwsfoto’s, zijn aspecten die ik zo mooi vind aan fotograferen tijdens de Formule 1. Daarnaast is het een van de grootste sportevenementen ter wereld en sta je zij en zij met de beste sportfotografen. Dat is natuurlijk hartstikke gaaf. Mijn doelen? De komende jaren de lat steeds hoger leggen en een gezonde mix tussen creatieve fotografie en nieuwswaardige beelden maken.”

Het Wilhelmus in de Oostenrijkse bergen
“De totale chaos op de Hockheimring in 2019 door de flinke regenval en de winst van Max Verstappen bij de GP van Oostenrijk zijn momenten die ik niet meer vergeet. Toen het Wilhelmus in de Oostenrijkse bergen klonk was dat voor iedereen wel even een kippenvelmomentje.”

© ANP Pers Support 2023