ADC ArcheoProjecten: ‘Een goed verhaal nooit laten liggen’
Bij archeologische opgravingen op een bedrijvenpark in Tiel zijn begin 2017 opmerkelijke objecten uit de Romeinse tijd ontdekt. ADC ArcheoProjecten, dat met vier andere archeologische bedrijven betrokken was bij de opgravingen, wist dit nieuws samen met de gemeente Tiel volop in de schijnwerpers te krijgen.
Een beeld van de god Jupiter, een bijzondere grafsteen en maar liefst 2.500 bronzen voorwerpen. Communicatieadviseur Birre Yazar-Walvis van ADC ArcheoProjecten zag direct de potentiële nieuwswaarde van de vondsten.
Vooraf de juiste vragen stellen
Bij de afweging om wel of geen persbericht te maken komt echter nog meer kijken, vertelt ze: “Natuurlijk moet de vondst vanuit archeologisch perspectief bijzonder zijn, want er wordt elke dag wel iets gevonden. Wat dat betreft was deze opgraving spectaculair; vondsten die je misschien één keer in de dertig jaar aantreft in Nederland. Maar je moet jezelf ook andere vragen stellen voordat je een persbericht gaat schrijven. Wie spreekt dit aan? Is er goed beeldmateriaal? Kun je iets laten zien? Begrijpen mensen het verhaal dat erachter zit? Want voor de media gaat het niet om de vondst zelf, maar om het verhaal.”
Moeilijk uit te leggen
“Soms is een vondst heel spectaculair, maar moeilijk uit te leggen”, vervolgt Yazar. “In dit geval ging het om een heel grote opgraving, met veel vondsten op verschillende plekken. En dan ook nog eens uit verschillende tijdsperioden; de middeleeuwen, de Romeinse tijd, de prehistorie. Allemaal bijzonder, maar niet één samenhangend verhaal. Om de vertaalslag voor het publiek te maken, kozen we ervoor om eerst het nieuws van een van de opgravingen naar buiten te brengen. Dat beslis je dan natuurlijk samen met je partners in het project.”
Plaatsing op het ANP-net
Je moet dus een goed verhaal hebben. En heb je dat eenmaal, dan moet je het niet laten liggen. Om nieuws op het juiste moment te verspreiden maakt Yazar, naast haar eigen netwerk, gebruik van ANP Pers Support. “Vanwege alle afwegingen die we vooraf al maken, komen onze persberichten er meestal wel door bij de redacties die ik zelf in mijn bestand heb. Maar via het ANP-net komt het ook terecht bij media waar ik vooraf niet aan zou hebben gedacht. Of bij media waarvoor je zelf niet altijd de tijd kunt nemen. In dit geval hebben veel regionale media bijvoorbeeld uitvoerig aandacht besteed aan de opgraving; die halen hun nieuws dan van het ANP-net.”
Media-analyse: ‘goud waard’
Deze keer liet Yazar ook een media-analyse opstellen door ANP Pers Support: “Die vond ik, om in archeologische termen te blijven, goud waard. Voor onze partners en onze opdrachtgever, maar vooral ook om er zelf van te leren. Ik heb de laatste vijf tot acht jaar niet meer zo’n analyse laten maken en als je hem dan onder je neus hebt, dan besef je pas wat er allemaal veranderd is.
Zien waar je nog extra exposure kunt halen
“Zo ben ik opgeleid om natuurlijk radio en tv optimaal te bedienen, maar in de media-analyse zie je dan dat online exposure via die RTV veel meer waard is geworden. Het bereik dat je via de twitteraccounts van bijvoorbeeld DWDD of het NOS-journaal krijgt, is enorm. Het bereik van die spin-off is vaak nog groter dan het item zelf. Daar kun je veel van leren. Bijvoorbeeld hoe belangrijk het is om een naam te noemen in de fotobijschriften die je verstuurt. Want die zie je dan weer terugkomen in tweets of social feeds op websites. Zo kun je veel extra exposure behalen en in zo’n media-analyse zie je dat terug. Dat vond ik erg verhelderend.”
To be continued…
De opgraving in Tiel gaat nog door tot oktober 2017. ADC ArcheoProjecten kennende zul je er in de media waarschijnlijk dus nog meer over lezen en horen! Wil je de resultaten van de opgraving met eigen ogen zien? In oktober is er ook een tentoonstelling in het Flipje- en Streekmuseum in Tiel.