PO-Raad: Maak ANP Pers Support onderdeel van je communicatiestrategie

Met je nieuws prominent in het achtuurjournaal. Het is voor veel bedrijven zo’n beetje het hoogst haalbare op pr-gebied. De PO Raad slaagde hier onlangs in, en met behulp van ANP Pers Support kreeg het verhaal over gebrekkig internet op scholen vervolgens een enorme spin-off in de regionale dagbladen.

Hoofd strategie en communicatie Ad Veen kende de kracht van ANP Pers Support al vanuit een vorige functie en toen de PO Raad aandacht wilde vragen voor de internetkwaliteit op basisscholen wist hij meteen hoe hij dat moest aanpakken. “Je moet APS inzetten als onderdeel van een bredere  communicatiestrategie. Het is een belangrijke aanvulling op andere media-acties.”

Optimaal bereik

Veen: “Elke woordvoerder heeft zijn eigen netwerk van journalisten. Bedenk goed wie je de primeur geeft en stuur direct na uitzending of publicatie een persbericht uit via ANP Pers Support. Dan heb je een optimaal bereik.”

“Natuurlijk moet je wel eerlijk blijven”, vult hij aan. “Je kunt niet de NOS een primeur beloven en het bericht voor de uitzending al op het ANP zetten. Een van de grote voordelen van APS is dat ze persberichten kunnen klaarzetten voor verzending op een bepaald tijdstip. Dan heb je er geen omkijken naar.”

Communicatiestrategie

De belangrijkste tip die Veen zijn vakgenoten wil meegeven: “Maak ANP Pers Support onderdeel van je communicatiestrategie. Bedenk goed wat je te melden hebt, bij wie je dat het best kunt pluggen en wanneer je ermee naar buiten treedt.”

“Zomaar blindelings een bericht op APS zetten, heeft geen zin. Dan wordt het een schot hagel. Steek het in bij een redactie en als zij het meenemen, stuur dan direct daarop een  persbericht de wereld in via APS. Dan heb je de juiste flow. Het draait allemaal om timing.”

Spin-off

ANP Pers Support werkt volgens de woordvoerder ‘snel, efficiënt en effectief’. “Je bereikt precies de doelgroep die je wilt bereiken. Voor ons zijn dat vaak de regionale media. Groot landelijk nieuws initiëren we zelf en daarna creëren we via Pers Support een regionale spin-off.”

Het onderzoek naar de internetkwaliteit op scholen werd slim ingestoken bij de NOS. Daarna pikten het Jeugdjournaal, BNR en Radio 1 het nieuws op, gevolgd door een aantal landelijke en regionale kranten. Veen schat de advertentiewaarde van de campagne op een kleine ton. “Voor een commercieel bedrijf werkt het wellicht anders, maar voor ons als non-profitorganisatie bereik je een optimaal effect als APS onderdeel is van een groter geheel.” 

© ANP Pers Support 2023