7 tips bij het schrijven van blogs in 2023
Als je als pr-professional regelmatig persberichten moet schrijven, kan het zijn dat er in de loop van de tijd wat gewoonten zijn ingesleten die je schrijfkwaliteiten geen goed doen. Herken je onderstaande schrijfgewoonten? Laat deze in het nieuwe jaar dan lekker los zodat je kunt groeien en verbeteren als schrijver.
1. Alleen schrijven als je inspiratie hebt
Inspiratie is een vluchtig iets. Je krijgt misschien niet veel schrijfwerk gedaan als je alleen schrijft wanneer je inspiratie voelt.
Verschillende schrijvers hebben verschillende ideeën over wat ‘schrijftijd’ is. Als je net begint met een blog heb je misschien nog geen idee van schrijfgewoonten die behulpzaam zijn om content te schrijven. Je schrijft misschien alleen als je een idee hebt. Toch is dat een aanpak die geen consistente stroom content oplevert. Je bent dan afhankelijk van het moment dat je volgende idee opborrelt, wat misschien pas over 3 maanden is!
Gooi het idee dat je inspiratie nodig hebt dan ook overboord en werk aan een consistente schrijfroutine. Maak een contentkalender met onderwerpen voor een maand of 4 en plan vaste schrijftijd in je agenda in.
2. Bang zijn om troep te schrijven
We willen allemaal dat de woorden vlekkeloos uit onze pen op het papier stromen. De gedachte dat wat je schrijft misschien niet goed genoeg is, kan belemmerend werken. Toch werkt schrijven als een spier: je moet het doen om het steeds beter te kunnen. Je moet je schrijfspier trainen als het ware.
Het baanbrekende boek van Julia Cameron ‘The Artist’s Way’, geeft een belangrijke tip om jezelf te trainen in het schrijven. Zij stelt voor om iedere dag 3 pagina’s (of A4’s) uit de losse pols te schrijven. Gewoon wat er in je opkomt, het hoeft niet logisch of goed te zijn.
Het kan gaan over je gedachten, gevoelens, wat je die dag gaat doen of wat je de dag ervoor hebt gedaan. Het kunnen beschouwingen zijn over bepaalde mensen of situaties in je leven of in de maatschappij… kortom, alles wat er maar bij je opkomt.
Het belangrijkste is vooral dat je het dagelijks doet. Als start van de dag om je hersenen als het ware te ontrafelen en op gang te brengen. En dat je het opschrijft zonder jezelf te redigeren en zonder oordeel van jezelf over wat je hebt geschreven.
Zo kunnen deze ‘morning pages’ een dagboek, therapie en schrijfoefening in één vormen en je helpen dagelijks je schrijfspier te trainen. Als je terugblikt, zie je wellicht patronen, ontdek je invalshoeken of thema’s om over te schrijven.
Dus wees niet bang om troep te schrijven, maar omarm deze losse flodders als een belangrijke opstap naar goed en creatief werk.
3. Vastzitten in een schrijvershokje
Als je al langer schrijft of blogt, herken je misschien dat je een bepaalde manier van schrijven hebt, of een bepaalde structuur waarin je artikelen opbouwt. Dat kan heel goed werken, het geeft houvast en ook herkenning bij lezers.
Toch kan het soms goed zijn om uit je vaste patronen te stappen. Volg bijvoorbeeld eens een schrijversworkshop, zodat je je kunt verdiepen en nieuwe dingen leert. Laat je artikelen tegenlezen door peers of vraag om feedback van redacteuren.
Je kunt jezelf ook uitdagen door eens een andere schrijfvorm te kiezen. Ga eens fictie schrijven, of vertel een verhaal in de vorm van een screenplay. Wees niet te bang om fouten te maken. Als je iets nieuws leert, hoort dat erbij en daar leer je alleen maar van. Maar door jezelf uit te dagen om uit je bestaande patronen te stappen, vernieuw en verbeter je jezelf weer.
4. Niet investeren in je vak
Om jezelf te blijven uitdagen en verbeteren, helpt het om te investeren in je vak. Er zijn meerdere manieren om dit te doen, of het nu gaat om het uitbreiden van je kennis of ervaring, of om het uitbreiden van je schrijversnetwerk.
Lees eens wat boeken, woon lezingen bij, volg een workshop, netwerk met andere schrijvers, meld je aan voor schrijfwedstrijden (desnoods onder een andere naam) en plunder je bibliotheek.
Online zijn er ook genoeg interessante interviews te vinden van auteurs die je bewondert. Jezelf omringen met alles wat met schrijven te maken heeft, motiveert je om te schrijven en de kunst te verfijnen.
5. Vergeten te leven
Zoals Stephen King al zegt in zijn boek ‘On Writing’: “Het leven is geen ondersteunend systeem voor kunst. Het is andersom.” Met andere woorden, het leven vormt mooi voer voor schrijvers en het is belangrijk om je creatieve sappen te laten stromen.
Maak bijvoorbeeld een wekelijks uitstapje en ervaar iets waar je van geniet. Ga naar de film, wandel door een park, bezoek een museum of ga uit met vrienden. Kortom, leef!
Een vol leven kan je inspireren om te schrijven, zodat die vervelende writer’s block geen probleem wordt.
En weet je het echt niet meer? Leg dan eens je oor te luisteren in de trein, in een kroeg of ergens anders waar mensen samenkomen. Waar praten ze over? Welke problemen, meningen of inzichten komen voorbij?
6. Niet experimenteren met verschillende media
Als je gewend bent bepaalde media in te zetten voor het delen van content, is het interessant om eens wat te experimenteren.
Want een LinkedIn-schrijver is iets heel anders dan een Instagram-dichter. Probeer dus eens verschillende media en kanalen uit om erachter te komen wat goed bij jou of jouw organisatie past. En waar je doelgroep zit.
De bekende schrijver Greg Mckeown, die met zijn boek ‘Essentialism’ een New York Times bestseller werd, testte zijn ideeën eerst als Twitterberichten en daarna als blogberichten om te zien waarin zijn lezers geïnteresseerd waren. Op basis van die feedback schreef hij vervolgens het boek.
Experimenteer dit jaar met verschillende media en kijk welke je boodschap het beste overbrengen bij je doelgroep.
7. Je platform of medium niet goed gebruiken
Als je een bepaald CMS gewend bent, kan het soms even wennen zijn als er een nieuwe versie wordt uitgerold. Persoonlijk ben ik in dat soort situaties geneigd zo lang mogelijk de oude versie te blijven gebruiken. Toch bevat een nieuwe versie vaak betere functies en uitbreidingen die je werk in principe makkelijker moeten maken. Maar daar moet je je even in verdiepen.
Daag jezelf dan ook uit om je gereedschap of je voorkeursmedium nog beter te leren kennen zodat je het optimaal kunt inzetten voor je werk en je succesvoller wordt in wat je doet.
Lees ook: Voorkom deze 6 slechte schrijfgewoonten
Meer weten?
Wil je persoonlijk advies over de mogelijkheden om ANP Pers Support in te schakelen voor jouw organisatie? Neem contact op met ANP Pers Support. Bel 070 41 41 222 of mail naar info@perssupport.nl.